„AMATÉRKAP“ - 13. ročník šachového turnaje

21.01.2016 08:55

13. ročník šachového turnaje se uskutečnil s roční přestávkou v neděli 20.12.2015 opět v Kavárně U Ševčíků. Již tradičně se sešla početná skupina vyznavačů této „královské hry“. Letošní ročník byl ve znamení nástupu mladé šachové generace. Projevila se zde tedy dobrá práce členů šachového oddílu TJ Spartak Kaplice, kteří vedou šachový kroužek (p. V. Komenda). Do turnaje nastoupilo 6 hráčů od 10 – 14 let, nejstaršímu hráči K. Čajanovi bylo 77 let – obojí svědčí o oblibě této hry napříč generacemi.  Zajímavostí je i skutečnost, že do 8. ročníku našeho turnaje v roce 2009 nastoupil tehdy sedmiletý Lukáš Dolanský, který v současnosti „prohání“ po šachovnicích dospěláky z celého Jihočeského kraje.

Vlastní turnaj zahájil jménem hlavního sponzora OV ČSSD Český Krumlov J. Ševčík, který poděkoval i ostatním sponzorům za drobné upomínkové předměty pro všechny hráče (KPK BOHEMIA s.r.o. p. Šimek). Turnaj řídili ředitel turnaje p. V. Komenda a rozhodčí p. V. Lefner a M. Lauko.

Hra probíhala švýcarským systémem podle počítače, který vybírá vždy vítězné hráče proti sobě a poražené proti poraženým. Během turnaje bylo k vidění mnoho zajímavých šachových situací a nečekaných koncovek. Tuto „spleť“ nejlépe zvládl všemi očekávaný vítěz turnaje 14-ti letý Lukáš Dolanský. Další umístění: 2. místo M. Lauko, 3. místo F. Vykoukal, 4. místo V. Lefler a dále J. Janošťák, V. Adigamov, B. Frčka, V. Komenda,J. Laštovička, B. Mikulič, K. Čajan, R. Laštovička, J. Sezemský, V. Pavlík, Š. Putzer a M. Putzer.

Na závěr J. Ševčík poděkoval všem zúčastněným za sportovní vystupování, popřál všem hodně sportovního štěstí i do dalších ročníků turnaje, a v neposlední řadě zdraví a pohodu do roku 2016.

Za MO ČSSD J. Ševčík